Veel gestelde vragen Belastingdienst

      Geen reacties op Veel gestelde vragen Belastingdienst

Veel gestelde vragen aan de Belastingdienst

De Belastingdienst krijgt jaarlijks talloze vragen over belastingzaken. Zowel ondernemers als particulieren hebben regelmatig twijfels wanneer het gaat over belastingen. Hieronder vindt u 5 veel gestelde belastingvragen inclusief het antwoord:

Wat is de btw?

De letterlijke betekenis van BTW is Bruto Toegevoegde Waarde en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. De overheid int deze indirecte belasting op de verkoop van goederen en diensten. Er wordt belasting geheven in elke stap van een productie- of distributieproces. Afhankelijk van het type product is de BTW 6 of 21%. Vanaf 2019 is dit laagste tarief verhoogd naar 9%.

Heb ik recht op zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is door de Nederlandse overheid ingesteld om de zorgverzekering betaalbaar te houden voor iedere Nederlander.  Of u recht heeft op zorgtoeslag is afhankelijk van diverse factoren. Vooral de huishoudsamenstelling en het toetsingsinkomen zijn van belang. Verder mag het maximale vermogen van een alleenstaande niet hoger liggen dan 113.415 euro (2018). In 2018 was het mogelijk om maximaal 94 euro per maand zorgtoeslag te ontvangen De zorgtoeslag wordt maandelijks rond de 20e uitbetaald.

Moet ik belastingaangifte doen?

Voor veel Nederlanders is het doen van de belastingaangifte verplicht. Als u van de Belastingdienst een brief ontvangt met daarin een aangifte verzoek, is het verplicht om belastingaangifte te doen. Heeft u geen brief gekregen? Dan is het wel mogelijk om aangifte te doen. Dit kunt u doen via de website van de Belastingdienst.

Meer vragen aan de Belastingdienst?

Er bestaan nog veel meer belastingvragen die de Belastingdienst bijna dagelijks ontvangt. Wilt u contact opnemen met de Belastingdienst met een specifieke vraag? Dan kunt u eenvoudig de Belastingtelefoon bellen. Via de Belastingtelefoon wordt u binnen enkele momenten doorverbonden met een van de medewerkers van de Belastingdienst. Op deze manier krijgt u snel een antwoord op al uw vragen.