Wat gebeurt er met mijn beeld?

      Geen reacties op Wat gebeurt er met mijn beeld?

Een beeldscherm met vlekken, strepen of rare kleuren? Grote kans dat de videokaart het heeft begeven. Niet direct iets waardoor je pc of laptop moet worden afgeschreven, maar aandacht verdient het zeker.

Een kapotte videokaart kan diverse symptomen geven. Eén daarvan zijn strepen of vlekken in beeld, in andere gevallen worden onscherpe beelden, vertragingen of haperingen waargenomen. Ook golvende lijnen, een melding ‘No signal’ of totaal geen beeld, kunnen aangeven dat er iets mis is met je videokaart. Om deze zelf te vervangen is de nodige expertise nodig. Zeker bij een laptop. Heb je die kennis niet in huis of twijfel je? Schakel dan een specialist in.

Soorten videokaarten

De videokaart zorgt voor perfect beeld op je laptop en pc. Met een goede videokaart kan, bijvoorbeeld bij videogames, het steeds wisselende beeld razendsnel worden opgebouwd. Hiervoor is de rekenkracht van de videokaart van belang. Deze wordt bepaald door de processor op de kaart.

Bekende spelers op het gebied van videokaarten zijn Nvidea en ATI/AMD. Nvidea biedt met zijn GeForce keuze uit een drietal processors. Ook ATI doet dit met zijn Radeon. Hoe sneller de processor, hoe hoger de rekenkracht en hoe mooier het beeld. Helaas geldt ook vaak hoe sneller de processor, hoe hoger de prijs van de videokaart.

De meeste pc’s bevatten een standaard videokaart. Een categorie hoger vinden we de mid-range kaart. Deze kunnen vaak aan al heel wat grafische eisen voldoen. Wil je echt het allerbeste? Kies dan voor een high-end videokaart met veel grafische processorkracht. Ideaal voor gamers en anderen die hoge grafische eisen stellen aan hun computer of laptop. Om jezelf het allerbeste te bieden kies je voor een high-end videokaart met GDDR3 geheugen. Grafische processorkracht en de snelheid van het eigen geheugen van de kaart bepalen samen namelijk het uiteindelijke resultaat.

Videokaart testen

Om te testen of je videokaart het daadwerkelijke probleem is, kun je gebruikmaken van een testprogramma. Een daarvan is FurMark. Furmark maakt gebruik van rendering algoritmes om de prestaties van je grafische kaart te meten. Het programma is bruikbaar voor de volgende kaarten met de laatste drivers:

  • NVIDIA GeForce 6 (en hoger)
  • AMD/ATI Radeon 9600 (en hoger)
  • Intel HD Graphics 2000/3000
  • S3 Graphics Chrome 400 series

Door FurMark te installeren en te laten draaien worden alle specs voor je geluidskaart doorlopen. Wanneer het programma tussentijds uitvalt, is hoogst waarschijnlijk je videokaart echt kapot. In dat geval is het raadzaam een specialist bij jou in de buurt te zoeken die de kaart kan vervangen. Om te voorkomen dat je gegevens verliest, is het raadzaam al je programma’s en bestanden voor het starten van FurMark op te slaan, zodat er geen gegevens verloren gaan. Heb je alsnog hulp nodig? Schakel dan iemand in van bijvoorbeeld Mac reparatie Amsterdam.