Wat is een mystery guest?

      Geen reacties op Wat is een mystery guest?

Een mystery guest is iemand die kan worden ingezet om winkels, horecagelegenheden of andere bedrijven te bezoeken om bijvoorbeeld de service te testen. Een mystery guest kan ook uitstekend worden ingezet voor een onderzoek. In de Gemeente Utrecht zijn al eens jongeren ingezet om te controleren of de lokale horeca zich wel aan de nieuwe leeftijdgrens voor alcohol hielden. Wat een mystery guest allemaal precies doet en wat ze allemaal voor je kunnen betekenen, lees je in deze blog.

Wat doet een mystery guest precies?

Een mystery guest is echt werkelijk waar overal te vinden. In de tram, bus, kroeg, winkel of zelfs het ziekenhuis. Ze kunnen worden ingezet om bijvoorbeeld de kwaliteit van de klantenservice te beoordelen of om te kijken of de veiligheidsregels worden nageleefd. Een mystery guest kijkt met een positief kritische blik naar de huidige gang van zaken. Een mystery guest gaat onopvallend te werk en is erg opmerkzaam. Het personeel zal niet doorhebben dat er een mystery guest aanwezig is, waardoor ze geen sociaal wenselijk verdrag zullen vertonen. Vandaar ook ‘mystery’ guest. De mystery guest krijgt een opdracht vanuit een bedrijf om dus bijvoorbeeld te beoordelen of de werknemers goede klantenservice verlenen. Een mystery guest zal dit dan observeren, vragen stellen om het zelf persoonlijk te ervaren en hij of zij zal dit vervolgens noteren. Wanneer de mystery guest alles heeft gezien en genoteerd, zal een rapport met de bevindingen en aanbevelingen worden aangeleverd bij het bedrijf.

Elke klus is anders!

Zoals gezegd, een mystery guest kan je overal tegenkomen. Dit betekent dus ook dat de werkzaamheden erg verschillend zijn. Controleren of de veiligheidsregels in een grote fabriekshal worden nageleefd of de klantvriendelijkheid van horecapersoneel observeren zijn namelijk twee volledig andere opdrachten die om andere vaardigheden vragen. Aan de hand van de eisen van de situatie, kan het juiste plan van aanpak worden opgesteld. Een mystery guest houdt zich aan dit plan en brengt vervolgens een rapport uit. De eigenaar bepaalt vervolgens wat er met de resultaten en aanbevelingen wordt gedaan. Bij Edelhardt Recherchebureau zijn specialisten aanwezig die u kunnen adviseren op basis van kennis en jarenlange ervaring. Tenslotte is het belangrijk om de personeelsleden op de juiste manier te informeren en om te evalueren wat de leermomenten zijn van het onderzoek.