Hoe kan je een product duurzaam verpakken?

      Geen reacties op Hoe kan je een product duurzaam verpakken?

Duurzaam verpakken is een trend in de huidige maatschappij. Mens en milieu worden steeds belangrijker en duurzame verpakkingen dragen hieraan bij. Alleen nu blijft de vraag voor sommigen: hoe verpak ik iets op een duurzame wijze? In deze blog vertellen wij er je alles over.

De 5 ‘ground rules’

Verpakkingen zorgen ervoor dat jouw product langer mee gaat. Daarnaast beschermt het jouw product tijdens het transport. Hieronder leggen we de 5 principes uit die jou helpen om een product duurzaam te verpakken en welke materialen je kan gebruiken.

1. Minimaliseren

Zorg ervoor dat het product in een zo compact mogelijke verpakking wordt verzonden. Probeer ook het gewicht te verminderen. Hierdoor wordt minder materiaal gebruikt en minder grondstoffen betekent ook een lagere CO2-uitstoot. Bovendien scheelt het de pakketbezorger ruimte in de bestelbus en kunnen er dus meer pakketten mee. Bij Willems Packaging kan je kiezen voor custom made verpakkingen, dit is een ideale oplossing als je de verpakking wilt minimaliseren.

2. Verpakkingen hergebruiken

Verpakkingen vaker gebruiken, een ontzettend duurzame manier van verpakken. Als je een verpakking kan hergebruiken zonder ze te moeten bewerken na het eerste gebruik, kan je spreken van een duurzame herbruikbare verpakking. Ook in dit geval zijn er weer minder grondstoffen nodig en is het wordt er minder gevraagd van onze planeet. Een voorbeeld van een herbruikbare verpakking is de draagtas die je kan kopen in de supermarkt. Deze zijn vaak gemaakt van polyester en zijn dus ook supersterk. Een ander goed voorbeeld is een jute draagtas. Bij Willems Packaging maken ze deze bijvoorbeeld ook voor het vervoeren van dekbedden of matrassen. Tenslotte kan je hierbij ook denken aan plastic pallets of koerier bakken van polypropyleen. Deze zijn sterk, makkelijk opvouwbaar en kunnen honderden keren gebruikt worden.

3. Vervangende materialen

Bedenk goed of er andere materialen beschikbaar zijn. Vaak is er wel een duurzamer alternatief. Het is zonde om dan door te gaan met het minder duurzame alternatief. Denk bijvoorbeeld eens aan plantaardige opvulchips in plaats van standaard opvulchips.

4. Recyclen

Bekijk in welke mate je de verpakking kan recyclen. Als je een verpakking wilt recyclen zal je eerst alle materialen moeten sorteren. Het is daarom handig om de verpakking te maken van één soort materiaal. Dat scheelt sorteerwerk en maakt het makkelijker om te recyclen. Bijvoorbeeld karton en papieren tape!

5. Hernieuwbare verpakkingen

Dit zijn verpakkingen met een volledige organische oorsprong. Als er sprake is van duurzaam bosbeheer kan de natuur dit bijna onbeperkt aanleveren zonder het milieu zwaar te belasten. Bio plastic en bamboe zijn veelgebruikte alternatieven. Dit zijn materialen die makkelijk afbreken omdat ze een plantaardige oorsprong hebben. Bij Willems Packaging gebruiken ze bijvoorbeeld bamboe voor veel verschillende doeleinden, zoals draagtassen voor kussens en dekbedden.