Het is steeds vaker een onderwerp van gesprek: duurzaam verpakken. Wat zijn tegenwoordig de mogelijkheden?

Duurzame verpakkingen, je hoort en ziet het steeds vaker. In een snel veranderende maatschappij wordt het belang van milieuvriendelijkheid en duurzaamheid steeds groter. Het is langzamerhand dan ook een trend aan het worden om gebruik te maken van herbruikbare of natuurlijke materialen. Toch is er vaak ook nog een hoop onduidelijkheid. In deze blog leggen we het nog eens uit.

Wanneer is een verpakking eigenlijk duurzaam?

Over het algemeen is het belangrijk dat een goede verpakking zorgt voor bescherming van het product, zowel bij het transport, de opslag en het gebruik. Duurzaam verpakken gaat nog net één stapje verder. Bij duurzaam verpakken is het namelijk belangrijk dat de impact op het milieu minimaal is. Uiteraard is het wel belangrijk dat de kwaliteit van de verpakking gewaarborgd blijft. Deze verpakkingen worden op dusdanige wijze ontworpen, dat er zo min mogelijk grondstoffen nodig zijn. Een ander belangrijk aspect is dat de verpakking langer meegaat nadat deze in gebruik is.

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn uiteraard veel verschillende mogelijkheden als het aankomt op duurzaam verpakken. Welke mogelijkheden er zijn hangt af van een aantal factoren. Kijk hierbij naar de functionaliteit die de verpakking moet hebben en het soort product dat u wilt verpakken. Uiteraard speelt ook de uitstraling een rol. Het moet immers wel bij het product passen. Nu je weet aan welke eisen de verpakking moet voldoen, kan je verder gaan met het kiezen van de juiste verpakking. Dit kan variëren van gerecycled plastic tot duurzaam LDPE of van katoen tot canvas.

Eco bags

Tenslotte zijn er bij Willems Packaging ook ‘eco bags’. Dit zijn alle verpakkingen van natuurlijke materialen. Hier vallen producten onder van organisch katoen, linnen, karton en tal van andere mogelijkheden. Deze natuurlijke verpakkingsmogelijkheden kan je op maat laten maken en uiteraard ook laten ontwerpen naar wens. Zo heb je bij duurzaam verpakken dus dezelfde voordelen als bij de andere custom made verpakkingen. Het belangrijkste verschil is dat je bijdraagt aan een beter milieu. Een belangrijke reden om dit dus eens goed te overwegen als je opzoek bent naar verpakkingen voor jouw product.