Welke soorten licenties zijn er?

      Reacties uitgeschakeld voor Welke soorten licenties zijn er?

Het aanschaffen van een licentie kan veel twijfels met zich meebrengen, al helemaal wanneer je nu niet eens duidelijk hebt wat je er nu eigenlijk mee kan en wat je er daadwerkelijk aan hebt. Toch zijn licenties erg effectief en maak je er vaker gebruik van dan dat je in eerste instantie zou denken. Wanneer je bijvoorbeeld voor werk of school gerelateerde zaken een artikel moet schrijven, is de kans groot dat je hiervoor Word gebruikt. Zonder dat je hier waarschijnlijk bij nadenkt, ga je er niet van uit dat Word werkt op een licentie.

Wat zit erachter?

De zijn een tal van programma’s die werken met een licentie, eigenlijk te veel om op te noemen en toch is dit besef er vaak niet. In veel gevallen maak je gebruik van deze programma’s terwijl ze al op je computer staan, hierdoor is de kans groot dat je niet eens weet dat dit programma over een licentie beschikt. Je komt er vaak pas achter wanneer je een melding krijgt dat je licentie bijna afgelopen is. Wanneer je deze melding krijgt hebt je vaak de mogelijkheid deze te verlegen of het nog uit te stellen. Je kunt er dan voor kiezen om deze licentie direct te verlengen. Wanneer je bijvoorbeeld niet in staat bent om het financieel op te brengen of je hebt de komende tijd het programma niet nodig? Dan kan je er ook voor kiezen om de licentie achteraf te kopen.

Soorten licenties

Zoals al eerder benoemd zijn er een tal van verschillende soorten licenties en programma’s die gebruik maken van deze licenties. Naast dat je hier voor een licentie kan kopen is het in de meeste gevallen ook mogelijk om vooraf een gratis variant uit te proberen. Door deze variant uit te proberen weet je wat het programma kan en of de functies je goed bevallen of juist helemaal niet. Toch blijkt vaak dat je bij de gratis variant niet alles kan gebruiken zoals je dat bij de betaalde variant kan. Functies werken niet of je kunt ze minimaal gebruiken en hebt niet de mogelijkheid speciale toevoegingen te gebruiken.