Mijn computer start niet meer op. Wat is er aan de hand?

Wanneer een computer niet meer opstart, is het altijd even schrikken. Honderden vragen spoken door je hoofd. Waar komt dit door? Zijn al m’n bestanden weg? En kan dit worden opgelost? Allemaal hele logische reacties, maar helaas kan er niet op alle vragen direct een antwoord worden gegeven. Het niet opstarten van een computer kan namelijk allerlei redenen hebben. Om te achterhalen wat er exact aan de hand is, zullen een aantal stappen moeten worden doorlopen. Op deze manier kun je een aantal oorzaken wegstrepen en kom je dichter bij de oorzaak van het probleem. Kom je er echt niet uit, schakel dan deskundige hulp in.

Wat gebeurt er als je de computer aanzet?

Natuurlijk kijken we als de computer niet meer opstart vooral naar wat er niet gebeurt. Voor het achterhalen van de oorzaak is het echter beter om te kijken wat er wél gebeurt. Als je de computer aanzet en alles werkt naar behoren, dan krijgen alle onderdelen stroom. Hierdoor gaan ventilatoren aan en indicatielampjes branden.

Als het goed is, hoor je de computer opstarten. Wie goed luistert, hoort een of meerdere ventilatoren opstarten. Hoor je niets, dan is er wat mis met de hardware. Het kan zijn dat de ventilatoren vervangen moeten worden. Bij een desktop computer kun je dit hoogstwaarschijnlijk zelf, bij een laptop is het wat lastiger. Hoor je wel ventilatoren wel, let dan goed op of de indicatielampjes branden. Is dit niet het geval, dan kan de voeding kapot zijn of niet goed aangesloten zijn. Ook kan het zijn dat de stekker niet goed in het stopcontact zit. Controleer deze drie zaken voordat je verder gaat.

Is er iets met het beeldscherm?

Wanneer het opstarten van de computer wordt overgedragen aan Windows gaat het indicatielampje van de computer knipperen, dit laat zien dat Windows alle bestanden van de harde schijf aan het inlezen is. Enige tijd hierna moet het opstartscherm verschijnen, gebeurt dit niet dan zou je kunnen kijken of je beeldscherm niet kapot is. Om dit te testen zou je een ander of een secundair beeldscherm kunnen aansluiten. Werkt dit wel, dan was je beeldscherm de boosdoener en was er geen opstartprobleem.

Heb je met een nieuw beeldscherm of met je oude beeldscherm allebei geen beeld, dan lijkt er een hardware probleem te zijn binnenin de computer. Zoek voor een oplossing naar meer informatie of schakel de hulp in van een expert.

Herstellen in Windows 10

Wanneer je het geluk hebt dat er wel een aanmeldscherm verschijnt bij Windows 10, dan kun je proberen Windows in Veilige modus op te starten. Ga hiervoor naar de knop Afsluiten, houd de Shift-toets ingedrukt en kies voor Opnieuw opstarten, na enige tijd wordt een blauw scherm weergegeven met de titel: Kies een optie. Klik in dit scherm op Problemen oplossen.

Een nieuw scherm wordt geopend met de titel: Problemen oplossen. Kies hier voor de optie Geavanceerde opties en in het volgende scherm voor Opstartinstellingen. In het scherm Opstartinstellingen krijg je een lijst met mogelijkheden. Klik op Opnieuw opstarten. Er wordt nu een keuzemogelijkheid geboden. Kies voor Opstarten in Veilige modus. De computer begint nu met opstarten in Veilige modus.

Lukt het om de computer in Veilige modus op te starten, dan weet je dat er met Windows in principe niets mis is. Om eventuele problemen op te lossen kun je nog een Systeemherstel uitvoeren. Ga ook hiervoor via Afsluiten en Shift naar Problemen oplossen. Kies daar voor Systeemherstel. Je kunt er ook voor kiezen Windows opnieuw in te stellen. Let erop dat je dit met behoud van persoonlijke bestanden doet als je geen back-up hebt. Een compleet schone installatie kan natuurlijk ook.

Heb je hulp nodig met het detecteren van het probleem of het oplossen ervan? Een specialist als Macbook reparatie Den Haag kan je zeker verder helpen.