Help! Ik krijg opeens een foutmelding, wat nu?

      Reacties uitgeschakeld voor Help! Ik krijg opeens een foutmelding, wat nu?

We weten het bijna zeker: ook jij hebt af en toe te maken (gehad) met foutmeldingen. Je wil niet alleen weten hoe het komt dat ze ineens op je scherm verschijnen, maar vooral hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt. In dit artikel vertellen we je daarom meer over een aantal veel voorkomende foutmeldingen en wat je er het best aan kunt doen.

Programma reageert niet

Het gebeurt weleens dat Word, Excel of je internetbrowser plotseling niet meer reageert. Is dat het geval, dan treedt er een conflict op in het programma zelf of in combinatie met een ander programma. Het venster dat aangeeft dat het programma is vastgelopen, biedt je meestal de mogelijkheid op ‘Nu beëindigen’ te klikken. Vaak is het probleem daarmee echter niet opgelost.

In plaats daarvan kun je daarom beter meteen ‘Windows Taakbeheer’ openen. Dit kan met de toetsencombinatie Ctrl + Shift + Esc. Vervolgens klik je in de ‘Toepassingen-tab’ met de rechtermuisknop op het vastgelopen programma en kies je uit het menu de optie ‘Ga naar proces’. Je komt dan in de ‘Processen-tab’ terecht. Daar klik je op de knop ‘Proces beëindigen’. Het vastgelopen programma wordt dan onmiddellijk beëindigd.

Bestand al in gebruik

Komt dit je bekend voor? Je wil bijvoorbeeld een Excel-bestand bewerken, kopiëren, verplaatsen, verwijderen of de naam ervan wijzigen, maar krijgt dan de (fout)melding dat dat niet kan omdat het al in gebruik is. Soms krijg je die melding ook ‘zomaar’.

We raden je in dat geval aan het bestand voorlopig onder een andere naam op te slaan. Op die manier heb je altijd een back-up. Daarmee is het probleem echter nog niet verholpen. Krijg je de melding dat het bestand al in gebruik is, dan betekent dit dat er een proces ‘onder water’ (op de achtergrond) is gestart. Je kunt dit proces stoppen door naar ‘Windows Taakbeheer’ te gaan en in de ‘Processen-tab’ het .exe-bestand op te zoeken dat problemen geeft. Zou je een Excel-bestand ‘boven water’ hebben gestart, dan zou je een regel ervan terug moeten kunnen vinden in het ‘Toepassingen-tabblad’. Bij ‘onder water’ gestarte toepassingen verschijnt er alleen een regel op het ‘Processen-tabblad’.

Geen toegangsmachtiging

Je hebt het vast een keer meegemaakt: je krijgt de melding dat je geen ‘toegangsmachtiging’ hebt voor bepaalde bestanden op de harde schijf van je pc of laptop. De reden waarom dit gebeurt, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het bestand is aangemaakt onder een account met zogeheten administratorrechten, terwijl jij werkt onder een account met beperkte rechten.

Om dit op te lossen kun je het best proberen in te loggen onder een accountnaam met meer rechten. Lost dit toch niks op? Laat dan je virusscanner je pc of laptop nog eens extra scannen. Soms kan malware er namelijk voor zorgen dat je een probleem krijgt met toegangsrechten. Helpt dat ook niet voldoende? Sluit dan alle eventueel nog openstaande programma’s af en controleer de harde schijf. Hiervoor ga je in ‘Windows Verkenner’ naar ‘Deze Computer’ en klik je met de rechtermuisknop de harde schijf aan. Ga vervolgens naar ‘Eigenschappen’, selecteer het tabblad ‘Extra’ en kies bij de optie ‘Foutcontrole’ voor ‘Nu controleren’. Vink de twee bovenste opties aan en klik op ‘Starten’.

Kom je er niet uit?

Lukt het je niet helemaal om zelf van de foutmelding op je computer of laptop af te komen? Schakel dan een expert in en ga hiervoor naar een computerreparatiebedrijf bij jou in de buurt. De deskundigen van iMac reparatie Rotterdam daar hebben al veel vaker allerlei problemen rondom foutmeldingen opgelost en zorgen ervoor dat jij in no time weer een vlekkeloos werkende computer hebt.