Wat is het FSC-keurmerk?

      Geen reacties op Wat is het FSC-keurmerk?

Je hebt het vast wel eens gezien in de winkel of op een van de verpakkingen die je thuis hebt staan: het FSC-keurmerk. Het is te herkennen aan een wit logootje met een boom erop. Meestal betekent het hebben van een keurmerk iets goeds, maar wat betekent dit keurmerk precies?

Houten producten

Het FSC-keurmerk is te vinden op bijvoorbeeld houten meubels van Hardwood Discount, maar ook op papieren verpakkingen. FSC is een afkorting voor Forest Stewardship Council. Kortgezegd is dit een non-profit organisatie die zich bezighoudt met duurzame bosbouw en het tegengaan van illegale boomkap. In de wereld is hout een veelgebruikt materiaal. Het wordt gebruikt als bouwmateriaal, in meubels, in verpakkingen en voor papier. Dit hout is afkomstig uit te bomen. Om dit hout te kunnen verkrijgen, moeten er bomen gekapt worden. Het kappen van bomen is niet goed voor het milieu. Bomen produceren zuurstof en dat gaat verloren als de boom gekapt wordt. Daarnaast komt er CO2 vrij tijdens de kap, wat een slechte invloed heeft op het klimaat. Het is dus belangrijk dat de bomenkap op een duurzame en verantwoorde manier gedaan wordt. Ook is het belangrijk dat er weer nieuwe bomen voor in de plaats worden geplant, om te voorkomen dat de aarde straks geen bomen meer heeft. FSC is een organisatie die zich hiermee bezig houdt en zich hiervoor inzet.

Steentje bijdragen

Het lijkt misschien een ver van je bed show, de bomenkap. Toch heb je er meer invloed op dan je denkt, omdat hout voor zoveel verschillende doeleinden gebruikt wordt. Kijk maar eens rond in je woonkamer. Hoeveel houten meubels heb je er staan? Welk materiaal ligt er op de vloer? De kans is groot dat er veel houten dingen in je huis te vinden zijn. Kijk ook eens naar het papierverbruik. Veel verpakkingen zijn gemaakt van karton. Daar is overal hout voor nodig, want hout is de grondstof van papier. Door uitsluitend producten te kopen die voorzien zijn van het FSC-keurmerk, draag jij je steentje bij. Afval scheiden is daarom ook erg belangrijk, zodat het papier weer hergebruikt kan worden. Als iedereen dit doet, maken we allemaal de wereld weer een stukje beter.