Tips voor wanneer je hoogsensitief bent

      Geen reacties op Tips voor wanneer je hoogsensitief bent

Weet je van jezelf dat je hoogsensitief bent of heb je er soms moeite mee dat je erg gevoelig bent voor prikkels? Wellicht dat de volgende tips je dan kunnen helpen om er op een juiste manier mee om te gaan. Hoogsensitiviteit is namelijk geen probleem dat opgelost moet worden, het is slechts een karaktereigenschap die je op de juiste manier moet benaderen.

1. Ben niet te streng voor jezelf

Baal je ervan dat je zo snel geprikkeld bent, dat je niet altijd kunt genieten van grote groepen en drukke gezelschappen of dat je door de kleinste gebeurtenis van slag kunt zijn? Niet nodig, dat is nou eenmaal zo. Je mag best wat compassie voor jezelf hebben en accepteren hoe je zenuwstelsel in elkaar zit. Ben jezelf en leer daarvan te houden.

2. Luister naar je lichaam

Je lichaam is altijd de beste raadgever. Als die aangeeft dat je ergens geen behoefte aan hebt, accepteer dat dan. En als die aangeeft ergens enthousiast voor te zijn, ga daar dan ook lekker in mee.

3. Voorkom langdurige overprikkeling

Hoogsensitieve mensen kunnen snel overprikkeld zijn door alles wat er in hun omgeving gebeurt. Dat is niet erg, als je jezelf ook maar genoeg tijd geeft om alles te verwerken. Dat kan bijvoorbeeld door boeken lezen, schrijven, creatief bezig zijn of door te mediteren. Wat voor jou fijn voelt, is voor jou de beste manier om te zorgen dat je niet langdurig overprikkeld raakt.

4. Kies zorgvuldig je omgeving

Het is voor iedereen, maar zeker voor hoogsensitieve mensen, belangrijk om heel bewust je omgeving te kiezen. Heb je bijvoorbeeld vrienden of familie die energie uit je zuigen? Vermijd dan te veel contact met hen. Kies voor activiteiten en mensen om je heen waar je juist energie van krijgt. Dan zul je merken dat je minder snel overprikkeld raakt.