Mondkapjes kopen met filter of zonder?

      Geen reacties op Mondkapjes kopen met filter of zonder?

Als je van het openbaar vervoer gebruik wilt maken, dan kun je mondkapjes kopen met filter en zonder. Beide zijn toegestaan, want de overheid heeft niet-medische mondkapjes verplicht gemaakt. Het is goed mogelijk dat je twijfelt tussen de twee en ze worden door de meeste (web)winkels allebei aangeboden. De onderstaande informatie helpt je dan bij het kiezen voor het juiste mondkapje voor jouw omstandigheden.

 

Mondkapjes kopen met filter in plaats van medische mondkapjes

Niet-medische mondkapjes, zoals die in het openbaar vervoer verplicht zijn, beschermen je niet tegen het oplopen van het virus. Wil je dat wel, dan kom je al gauw bij medische mondkapjes uit. Het is geen goed idee om medische mondkapjes te kopen, want de voorraad voor het medisch personeel komt dan op het spel te staan. Het beschermen van deze voorraad is de belangrijkste reden voor de overheid geweest om alleen niet-medische mondkapjes te verplichten. Je kunt ook mondkapjes kopen met filter. Deze zijn 70 procent efficiënter dan mondkapjes zonder filter en een uitstekend en veilig alternatief voor medische mondkapjes.

 

Mondkapjes met filter zijn niet nodig

Een andere reden waarom de overheid juist niet-medische mondkapjes verplicht heeft gemaakt, is omdat er voldoende veiligheid wordt gecreëerd als iedereen ze draagt. Ze houden het virus tegen bij de drager ervan, dus als iedereen een mondkapje op heeft dan wordt het virus niet de lucht in gebracht. Het is dus niet nodig om mondkapjes met filter te kopen. Het is een goede optie als je jezelf beter wilt beschermen, maar de overheid geeft zelf aan dat het verspreiden van het virus met niet-medische mondkapjes zonder filter al voldoende wordt tegengehouden. Je mag je mondkapjes ook zelf maken en ook die zijn toegestaan in het openbaar vervoer.

 

Een filter is wel verstandig

Het is tegelijkertijd een feit dat de kwaliteit van mondkapjes, vooral die op het internet worden verkocht, nogal eens te wensen overlaat. Het is dus maar de vraag hoe goed deze het virus tegenhouden en mogelijk zit die persoon naast je in de bus. Door een filter te dragen ben je beter beschermd tegen blootstelling door mondkapjes van slechte kwaliteit, door mondkapjes die tegen de regels in opnieuw worden gebruikt en door mensen die de richtlijnen niet volgen. Dat geeft natuurlijk wel veel gemoedsrust.

 

Wat zijn de mogelijkheden?

De opties die je hebt als je mondkapjes gaat kopen met filter zijn vrij groot. Er zijn wegwerp- en stoffen mondkapjes. Sommige stoffen mondkapjes hebben een geïntegreerde filter en bij andere zijn de filters vervangbaar. Deze losse filters kun je dan ook weer wassen en opnieuw gebruiken. Het goede nieuws is ook dat mondkapjes met filter vaak wel 5 keer kunnen worden gebruikt voordat ze moeten worden vervangen. Mondkapjes kopen met filter is dus vaak wel een verstandige keuze. Ook al is het niet nodig, het beschermt jou tegen het oplopen van het virus. En dat is tijdens het reizen met de trein, bus, taxi, metro of tram altijd een fijne gedachte.