Werken in de gezondheidszorg: meer dan alleen billen wassen

      Reacties uitgeschakeld voor Werken in de gezondheidszorg: meer dan alleen billen wassen

In de toekomst groeit het aantal banen in de zorg. Door deze snelle groei neemt tegelijkertijd ook het personeelstekort toe. Ondanks het hoge aantal studenten dat afgelopen jaar gestart is aan diverse opleidingen in de gezondheidszorg is er nu nog grote vraag naar verpleegkundigen en verzorgenden.

Vertekend beeld

Veel leerlingen die een studiekeuze moeten maken hebben een vertekend beeld van het werk in de zorg. Vaak wordt gedacht dat wanneer je in de zorg aan de slag gaat aan de slag gaat, het vaak alleen uit het wassen van patiënten bestaat. Ook wordt er gedacht dat het verzorgen van patiënten, met name ouderen, simpel en saai is.

Mannen in de zorg

Mannen vinden een beroep in de zorg over het algemeen niet stoer genoeg, terwijl je als man zijnde juist trots op het beroep kan zijn. Veel patiënten vinden het heel leuk en bijzonder om een man aan hun bed te zien. Daarnaast vinden vrouwelijke verpleegkundigen het fijn als een mannelijke verpleegkundige aanwezig is. De reden hiervoor is dat mannen een andere klinische blik hebben en kunnen een bepaalde rust creëren binnen een team. Ook vinden mannelijke patiënten het af en toe fijn als een man naast hun bed staat, hier ontstaan vaak andere gesprekken die een mannelijke patiënt met een vrouwelijke verpleegkundige niet zal hebben.

De werkelijkheid

Als je aan het werk gaat in de zorg, staat je nog meer te wachten dan alleen maar billen wassen. In de zorg heb je te maken met meerdere ziektebeelden. Zo kunnen ouderen nooit alleen oud zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook dementie hebben. Het is niet zomaar een patiënt die je helpt. Meestal verzorg je een patiënt voor een langere tijd en bouw je een speciale band op. Dat je veel voor iemand kan betekenen die afhankelijk is van jou is het mooiste wat er bestaat.