Help! Ik heb drank over mijn laptop gemorst!

      Reacties uitgeschakeld voor Help! Ik heb drank over mijn laptop gemorst!

Het komt wel vaker voor dat een laptop niet meer wil opstarten. Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de accu leeg is of niet meer werkt. Ook kan het zo zijn dat de adapter niet goed aangesloten is of niet meer werkt. Ga dus in de eerste plaats na of de adapter wel of niet defect is. Ga in de tweede plaats na of de aansluiting van de adapter van je laptop wel of niet beschadigd is. Als de adapter en de aansluiting van de adapter in orde zijn, kan het nog zo zijn dat de powerknop van je laptop niet meer functioneert. Het kan echter ook zo zijn dat er meer aan de hand is en dat er een andere reden is waarom je laptop niet aan wil gaan.

Het is dus iets anders…

Je hebt vastgesteld dat de adapter in orde is, maar het led-lampje dat normaal gesproken aangeeft dat de adapter is aangesloten, brandt niet. Als je op de powerknop van je laptop drukt, reageert je laptop niet. Wanneer je je laptop daarna zelf openmaakt of laat openmaken door je handige neefje, zie je meteen wat er aan de hand is: een paar lichtkleurige, opgedroogde vlekjes verraden dat er een tijdje terug drank over je laptop is gemorst. Zelf was je dat allang weer vergeten!

Wat kun je daar aan doen?

Dat er drank over je laptop wordt gemorst, is iets dat ook wel vaker gebeurt. De gevolgen van die gemorste drank zijn niet altijd meteen te merken. Het kan soms jaren duren voordat je merkt dat je laptop hier last van begint te krijgen. Hoe dat komt? Dat komt doordat de gemorste drank meestal pas een poos later gaat reageren met de metalen contacten op het moederbord. De contacten gaan dan oxideren.

Het enige dat je kunt doen om het oxideren te stoppen, is de printplaten reinigen. Verwijder daarbij alle oxidatie die ontstaan is en zorg ervoor dat alle contacten weer mooi schoon zijn.

Zet je laptop hierna weer in elkaar. In enkele gevallen heb je geluk en is gaat je laptop gewoon weer zonder problemen aan. Als hij weer aan gaat en je hem weer kunt opstarten, wil dat echter niet zeggen dat het defect definitief verholpen is. Hierna is het namelijk nog helemaal niet zeker of de laptop stabiel blijft en ‘te vertrouwen’ is en blijft. Of je laptop stabiel en ‘te vertrouwen’ is en blijft, kun je nagaan door hem grondig te testen of te laten testen.

Liever alles overlaten aan een professional?

Maak je je laptop liever niet zelf open en woont je handige neefje net iets te ver bij je vandaan? Laat het controleren en repareren van je laptop dan over aan professionals. Er is vast wel een computerreparatiebedrijf bij je in de buurt te vinden. Is dat niet het geval? Geen nood: bij veel reparatiebedrijven kun je je laptop ook laten ophalen of zelf opsturen. Daardoor ben je, wat het zoeken naar een reparatiebedrijf betreft, niet eens gebonden aan (de omgeving van) je woonplaats. Ideaal toch?

Bron: https://www.pcrefresh.com/computerreparatie-amsterdam